Verslag Provinciale Vrouwendag  9 nov. 2017

“ Wat is (on)gezond?”

 

We willen zo lang mogelijk fit en gezond blijven. Maar hoe doe je dat? We worden overspoeld met allerlei adviezen van gezondheidsgoeroes. Het is vaak moeilijk om de feiten van de fabels te onderscheiden.

 

De Provinciale Vrouwenraad Noord-Brabant (PVR) heeft voor de  Provinciale Vrouwendag op 9 november 2017 in het Provinciehuis experts uitgenodigd om hun kennis over een gezonde leefstijl te delen. Ria Demmers, voorzitter van de PVR, opent de dag en gedeputeerde Henri Swinkels verwelkomt de ruim 300 aanwezigen in het Provinciehuis. Dagvoorzitter Trees Pacilly introduceert de deskundigen.

 

Ellen-Kampman-over-ons

Ellen Kampman over voeding en gezondheid

 

Ellen Kampman is als hoogleraar Voeding en Ziekte verbonden aan de Wageningen University. Zij onderzoekt onder andere de rol van voeding ter preventie en overleving van kanker.

 

We worden tegenwoordig overspoeld met allerlei nieuws over ongezonde voeding, zegt Ellen Kampman. “Maak je daar niet druk over, want veel ervan is niet waar[1].” Zelf gaat ze uit van wetenschappelijk onderzoek, waarvan de resultaten bewezen zijn.  

Kanker en leefstijl

In Nederland krijgt een op de drie mensen kanker. Bij vrouwen komt borstkanker het meest voor, bij mannen prostaatkanker. Kanker kun je krijgen door een samenspel van verschillende factoren: leefstijl in combinatie met erfelijke gevoeligheid en gewoonweg pech. Slechts een klein gedeelte, 5-10%, is toe te schrijven aan erfelijkheid. Hier heb je geen invloed op. Het goede nieuws is dat je het risico op kanker kunt verkleinen door een gezonde leefstijl. “Een derde van de meest voorkomende kankersoorten wordt bepaald door wat we eten en hoeveel we bewegen.”

Richtlijnen om risico te verkleinen:

ü   Lichamelijk actief: 30 minuten per dag of meer

ü  Vlees: minder dan 5x per week rood vlees

ü  Gewicht: BMI < 25, weinig vet op de buik

ü  Alcohol: vrouwen minder dan 1 en mannen minder dan 2 glazen per dag

ü  Fruit: 2x per dag of meer

ü  Groenten: 2 groente lepels per dag of meer

ü  Voedingssupplementen[2] om kanker te voorkomen: nee

 

Op de website www.voedingenkankerinfo.nl vind je meer informatie. Er staan ook gezonde recepten op. Onder andere van Bob Hutten, de volgende spreker.

 

Afbeeldingsresultaat voor bob huttenBob Hutten

 

Bob Hutten is directeur van cateraar Hutten en initiatiefnemer van de Verspillingsfabriek[3]. Hutten maakt onder andere gespecialiseerde voeding voor zorginstellingen. Ook de lunch van deze Vrouwendag wordt verzorgd door Hutten.

 

Als met het ouder worden de mogelijkheden afnemen is het belangrijk om ambitie te blijven houden. Hiervoor kun je een geluksschilderij maken. Je visualiseert met plaatjes wat je graag zou willen. Dit wordt opgeslagen in de hersenen wat ervoor zorgt dat je meer gaat focussen op deze leuke dingen

Tips voor gezonde voeding

§         Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.

§         Gebruik veel vezels.

§         Korte kook en baktijden.

§         Geen verbrand voedsel. Let op met barbecue

§         Lang houdbaar voedsel. Liever niet.

§         Dunne sauzen.

§         Let op met frisdrank ook met suikervervangers.

§         Geen jus d’orange. Eet hele sinaasappel op.

§         Geen snacks.

§         Wit brood beter niet.

 

Afbeeldingsresultaat voor chantal walgChantal Walg over positieve gezondheid

 

 Chantal Walg is auteur van het boek ‘Waarom doen we eigenlijk wat we doen binnen de gezondheidszorg?’.

Het boek en deze lezing gaan over het centraal stellen van gezondheid in plaats van ziekte en over denken vanuit gezondheid in plaats van vanuit het systeem, het zorgstelsel.

 

Wanneer ben je gezond?

We kijken naar een aangrijpend filmpje over Nick Vujicic, geboren zonder armen en benen. Op zijn zeventiende begon hij zijn eigen non-profitorganisatie Life Without Limbs. Na zijn studie aan de universiteit wordt Vujicic een veelgevraagd spreker die anderen motiveert. Hij is getrouwd en vader van twee zonen.

Met een kwaal of een aandoening kun je toch gezond zijn. Dit is in tegenspraak met de gangbare definitie over gezondheid van de Wereldgezondheidsorganisatie: “Gezondheid is een volledige toestand van fysiek, mentaal en sociaal welbevinden.”

Salutogenese

Salutogenese (gezondheidsleer) legt de focus op kracht in plaats van op klacht (het gezondheidsprobleem). Voor de gezondheid is het belangrijk om :

§         Je situatie te begrijpen.

§         Het gevoel hebben dat je iets kunt doen.

§         Zingeving ervaren.

Verwarring, machteloosheid, zinloosheid zijn slecht voor je gezondheid.

 

Blue Zones : Sardinië, Okinawa, Ikaria (Griekenland), Loma Linda (Californie) en Nicoya (Costa Rica)

Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar mensen heel oud worden zonder chronische ziekten. Het blijkt dat deze gebieden overeenkomen in:

§         Plantaardig eten

§         Natuurlijk bewegen

§         Opstaan met een doel (levensplan)

§         Vrienden en familie om je heen

Positieve gezondheid, van wens naar werkelijkheid.

Machteld Huber introduceerde in 2012 het concept positieve gezondheid in Nederland. De definitie van positieve gezondheid luidt: “Het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven”.

 

In vergelijking met de oude definitie voegt ze nieuwe dimensies toe voor een gezond leven: dagelijks functioneren, zingeving en kwaliteit van leven. Met onderstaand model kun je zelf je gezondheid testen en dit bijvoorbeeld als hulpmiddel gebruiken bij een gesprek met de huisarts.

Zie www.mijnpositievegezondheid.nl voor uitleg van de test.

 

 

 

Positieve gezondheid betekent de zorg verdraaien: Anders inrichten, anders denken, anders doen. In plaats van lijden aan een ziekte gaat het over leiden van het leven.

 

 

Op de website van de PVR, http://pvr-nb.vrouwen.net/, vindt u de presentaties van Ellen Kampman en Chantal Walg.

 

Nagekomen mededeling Ellen Kampman:

Ik zou nog even uitzoeken hoe het met jicht zit. Ik heb niet zozeer gevonden dat jicht een ziekte van hoog opgeleiden is, maar wel dat het een ziekte is die voor een deel van de risicofactoren overeenkomt met hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten. Hierdoor zal, hoewel er tot nu toe weinig goed onderzoek naar gedaan is, ook hier de Richtlijnen Goede Voeding gelden om het risico te verlagen en het terugkomen van de symptomen te verminderen.

 

 

 


 

[1] Ellen geeft de tip om eens te kijken naar het programma Zondag met Lubach waarin hij dieetgoeroes op de korrel neemt: https://youtu.be/itjgXvehN_E

 

[2] Voor meer informatie zie: https://supplementinfo.nl

 

[3] Voor meer informatie zie: www.deverspillingsfabriek.nl